فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1396)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیده سادات آهنگری* صفحات 5-16
    در اقتصاد دانش محور، دانش و فناوری های پیشرفته و به تبع آن، شرکت های مبتنی بر فناوری در حکم مزیت رقابتی کشورها و موتور محرک رشد اقتصادی مطرح می شوند و در سال های اخیر توجه بسیاری از محققان در کشورهای گوناگون را به خود جلب کرده اند. موفقیت و ارزش آفرینی این شرکت ها به عوامل متعددی بستگی دارد. دردسترس بودن منابع مالی به منزله یکی از مهم ترین عوامل، عنصری اساسی در توسعه این بنگاه ها به شمار می رود. یکی از راه های تامین مالی، به علت ماهیت ویژه این بنگاه ها، سرمایه گذاری خطرپذیر است. در فرایند تامین مالی از راه سرمایه گذاری خطرپذیر، ارزش گذاری شرکت تازه تاسیس مبتنی بر فناوری، یکی از مهم ترین و چالش برانگیزترین موضوعاتی است که سرمایه گذاران ریسک پذیر و کارآفرینان با آن مواجه اند. در این مقاله، با واکاوی دقیق تر این موضوع و بیان مسیله، چالش های موجود در این زمینه تشریح شده و با بررسی پژوهش های داخلی و خارجی در این زمینه، شکاف ادبیاتی میان رویکرد مالی و رویکرد کارآفرینی به مسئله ارزش گذاری این نوع شرکت ها عنوان شده است و استفاده از رویکرد مدیریت استراتژیک برای از بین بردن این شکاف در حکم راه کار مطرح شده است.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری شرکت، شرکت های تازه تاسیس مبتنی بر فناوری، سرمایه گذاری خطرپذیر
  • بهرام غفاری*، حسام زند حسامی صفحات 17-28
    فناوری، نه تنها بعد مهمی در توسعه و رشد ملی کشورها به شمار می رود، بلکه عامل موفقیت و بقای سازمان ها در جهان رقابتی کنونی است. چالشی که امروزه سازمان های علمی و فناوری با آن مواجه اند این است که چگونه ایده ها را به محصولات و خدماتی که قابل عرضه در بازارند تبدیل کنند. تجاری سازی تحقیقات فرایندی است که دانش تولیدشده در سازمان های تحقیقاتی را به محصولات قابل عرضه در بازار یا فرایندهای صنعتی تبدیل می کند. در این مقاله افزون بر مرور ادبیات تجاری سازی، عوامل موثر در موفقیت تجاری سازی استخراج شد. طی نظرسنجی از خبرگان، عوامل مهم در چهار بعد فناوری، سازمان، بازار و محیط طبقه بندی شدند، سپس تاثیر این عوامل در موفقیت تجاری سازی از نظر کارشناسان و متخصصان فعال در پژوهشگاه ها،  بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که عوامل بازار، سازمان، محیط و فناوری به ترتیب موثرترین عوامل در موفقیت تجاری سازی پروژه های توسعه فناوری اند.
    کلیدواژگان: فناوری، توسعه فناوری، تجاری سازی فناوری، عوامل موفقیت بر تجاری سازی
  • رسول بهره مند، سعید کاظم پوریان* صفحات 29-43
    موسسات تجاری برای حفظ بقای خود همواره باید از مدرن ترین فناوری ها استفاده کنند. با پیشرفت سریع فناوری های پردازشی و ذخیره سازی و همچنین اینترنت، مدل محاسباتی جدیدی به نام رایانش ابری بروز کرده است. با این حال، در ایران اغلب شرکت های تجاری و فناوری اطلاعات، در فضای فناوری سنتی فعالیت می کنند. اخیرا شرکت ها کسب اطلاعات و به کارگیری افراد متخصص در این زمینه را شروع کرده اند. استفاده از ابر، با وجود مزایای بسیار، مخاطرات متعددی نیز دارد و موسسات باید، قبل از مهاجرت به محیط ابری، آن ها را بشناسند. عوامل زیادی در انطباق شرکت ها و استفاده آن ها از ابر تاثیر می گذارند. شناسایی این عوامل برای شناخت بهتر رایانش ابری و تصمیم گیری درباره پذیرش یا عدم پذیرش آن الزامی است. برای شناخت و سنجش اثر این عوامل بر رایانش ابری، به یک مدل پذیرش فناوری نیاز داریم. در این پژوهش، با توجه به مطالعات صورت گرفته درباره انطباق شرکت ها با ابر و همچنین مصاحبه با کارشناسان و افراد خبره که غالبا از ارایه کنندگان خدمات ابر و اعضای شرکت های ارایه کننده خدمات فناوری اطلاعات هستند، سعی شده است این عوامل شناسایی شوند، و با استفاده از مدل پذیرش فناوری، نهایتا مدلی نوین و مناسب برای انطباق با رایانش ابری با استفاده از روش TAM تغییریافته ارایه گردد. در این مدل، روابط بین عوامل به گونه ای بررسی شده است که تاثیر هر یک در دیگری، به خوبی قابل تشخیص است.
    کلیدواژگان: انطباق، دماتل، رایانش ابری، مدل پذیرش فناوری
  • سید عباس حسینی* صفحات 45-54
    در این مقاله دیدگاه های پیتر برگر در عرصه سیاستگذاری بیان شده است. براساس دیدگاه او، که معتقد است سه فرایند برونی سازی،عینی سازی،و درونی سازی، به شکل دیالکتیکی فرهنگ را می سازد، میتوان دیالکتیک این گزاره های متناقض را به کمک سلسله روندهای منطقی توضیح داد و آن ها را به منزله ظرفیت و دلالت نظریه فرهنگی برگر در عرصه سیاستگذاری به شمار آورد. این روندهای منطقی عبارت اند از نمونه سازی، نهادینه کردن، جامعه پذیری و مشروعیت. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که زبان و نمونه سازی ظرفیتی است که تبیین کننده برونی سازی در عرصه سیاستگذاری است. نهادسازی ظرفیت عینی سازی را در عرصه سیاستگذاری نشان می دهد و جامعه پذیری و مشروعیت بخشی به سیاست ها نیز از ظرفیت های درونی سازی به شمار می رود. از منظر برگر، موفق شدن یا نشدن در سیاستگذاری، دلیل هماهنگ بودن یا نبودن این ظرفیت ها در این چرخه دیالکتیکی است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، نظریه فرهنگی، پیتر برگر، نهادسازی، اجتماعی شدن
  • علی استاجی، مهدی رعایائی*، احمد محمدی صفحات 55-73
    در جهان امروز، اهمیت فناوری اطلاعات و ارتباطات و به ویژه استفاده از نتایج این فناوری در فضای مجازی، تاحدی است که از آن به منزله راهکاری برای توسعه آتی اقتصادهای جهانی یاد می شود. اگرچه در میزان و نحوه تاثیرگذاری سرعت اینترنت و فناوری های نوین آن در اقتصاد (ملی و جهانی) مناقشاتی اتفاق می افتد، اما به علت غالب بودن آثار مثبت اقتصادی بر آثار منفی آن، بیشتر کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه در پی افزایش توانمندی های استفاده کسب و کار و سطح دسترسی مردم به فناوری پهن بادند. از این رو در پژوهش حاضر، پس از تبیین مفهوم فناوری پهن باند، که پایه ای اساسی در فناوری اطلاعات و ارتباطات است، به اهمیت این فناوری برای توسعه اقتصادی کشورها اشاره می شود. یکی از اهداف اصلی این تحقیق، تحلیل کیفی و کمی این اثرگذاری است که باید به شکل مشخص و کاربردی ارایه شود. در ادامه، مباحث مفهومی و مبتنی بر شهود و آمار ارایه شده است. صحبت از آثار توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات بر نفوذ اطلاعات، ارتقای خدمات دولتی، همکاری میان صنعتی، توسعه زیرساخت ها و خدمات متنوع اقتصادی، تغییرات ساختاری و مواردی از این دست درحکم تحلیل کیفی، و صحبت از آثار فناوری مذکور در سه مقوله مهم اقتصادی، یعنی درآمد ملی، اشتغال، بهره وری، با تکیه بر آمار و ارقام جهانی و به تفکیک کشورها، درحکم تحلیل کمی اشاره به این مهم دارند.
    کلیدواژگان: فناوری پهن باند، فناوری اطلاعات و ارتباطات، اقتصاد دانش بنیان، فضای مجازی، اقتصاد دیجیتال، اقتصاد اینترنت
  • سید عباس ابراهیمی، سارا عابدی کوشکی* صفحات 75-82
    ریشه تیوری تعادل نقطه ای به نظریه تکامل انواع گونه ها بازمی گردد. تکامل موجودات، فرآیندی آهسته و زمانبر است که در مدت زمان طولانی ادامه یافته است. در الگوی تعادل نقطه ای ممکن است در ابتدا در پاسخ به شرایط محیطی یک تغییر بنیادی و یکباره رخ دهد و سپس در طول زمان تغییرات تدریجی در بخش های مختلف سازمان برای تطابق و سازگاری بیشتر رخ دهد. گاهی نیز دیگر تغییرات فزاینده در سازمان پاسخگو نیستند و سازمان از طریق این تغییرات کوچک به خروجی و نتایج مورد نظر خود نمی رسد. در این حالت است که سازمان نیاز به تغییرات رادیکالی را احساس می کند. از آنجا که هدف اصلی این تحقیق بررسی سیاست گذاری بر اساس مدل تعادل نقطه ای است، ابتدا به بررسی مقدمات، مبانی نظری و چگونگی پیدایش تعادل نقطه ای پرداخته و نظریات دانشمندان در این باره تحلیل خواهد شد. سپس سیاست گذاری هایی که بر اساس مدل تعادل نقطه ای در سازمان های آموزشی انجام پذیرفته، ذکر و نتایج آنها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در نهایت برخی محدودیت های پیش روی تحقیقات تعادل نقطه ای در فرآیندهای تصمیمات سازمانی به طور مختصر ذکر خواهد شد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، مدل تعادل نقطه ای، تکامل
  • جواد مشایخ* صفحات 83-103
    در تحقیق پیش رو، با الهام از نظریه نهادی، چگونگی تاثیر نهادها را بر روندهای توسعه فناوری در ایالات متحده از اواسط قرن نوزدهم بررسی می کنیم. بر اساس تحلیل استنتاجی تاریخچه توسعه فناوری و تحقیق و توسعه شرکت های بزرگ، نشان می دهیم که هر دو عامل قوانین و محدودیت های نهادی رسمی و غیررسمی در توسعه اولیه بازارهای فناوری، رکود آن ها در اوایل قرن بیستم و بازگشت مشروط آن ها در پایان قرن بیستم تاثیر بسزایی داشته اند. همچنین درمی یابیم که نهادهای رسمی و غیررسمی در پذیرش همه جانبه آزمایشگاه های تحقیق و توسعه درون سازمانی، در اواسط قرن بیستم، موثر بوده اند. این مطالعه، هر دو دیدگاه اقتصادی و جامعه شناسی نظریه نهادی را ادغام می کند. این رویکرد به ویژه برای تجزیه و تحلیل پدیده ای تاریخی و تغییر روندها در بازه زمانی طولانی مفید است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، روش توسعه فناوری، نظریه نهادی، هنجارهای غیررسمی، محدودیت های رسمی
|
  • Saiedeh Sadat Ahangari * Pages 5-16
    In a knowledge-based economy, advanced science and technologies and thus technology-based firms are considered as competitive advantages of countries and driving force of economic growth. They have been also taken into consideration by most researchers in different countries in recent years. Success and value creation of these firms depend on numerous factors. Availability of financial resources is considered as one of the most important key factors in development of these firms. Venture capital (VC) is one of financing ways due to the special nature of these firms. During a financing process by venture capital, valuation of new technology-based firms (NTBFs) is one of the most important and challenging issues for venture capitalists and entrepreneurs. This paper explained challenges of this field by accurate examination of issue and statement of problem, and investigated valuation of these firms by review of internal and external studies and a literature gap between financial and entrepreneurial approaches, and finally offered a solution for filling this gap by utilization of a strategic management approach
    Keywords: Firm valuation, New Technology Based Firms, venture capital
  • Bahram Ghaffari *, Hesam Zand Hesami Pages 17-28
    Technology not only an important dimension in national development is a contributing factor to the success and survival of organizations in today's competitive world. The challenge faced by organizations today is how scientific and technological ideas into marketable products and services convert. Commercialization of research, a process that knowledge produced in research organizations into marketable products or industrial processes convert. In this paper, literature review, factors affecting the success of commercialization of mining and the opinions of experts in the four following important factors, technology, organization, market and were classified environment. The effects of these factors on commercialization success in terms of experts and specialists in government research institutes, the tested. The results showed those factors, market, organization, environment and the most effective technology to successfully commercialize the technology development projects.
    Keywords: Technology, technology development, Technology commercialization, Success factors on commercialization
  • Rasoul Bahrehmand, Saeed Kazem Pourian * Pages 29-43
    By rapid advancement in processing and storage technologies as well as Internet, a new computational model called cloud computing has emerged. However, most of the business and IT companies operate in the traditional IT space in Iran. Recently, companies began to learn and use expert persons in this field. Despite of many benefits of cloud, there are several risks which institutions should know before they migrate to the cloud environment. There are many factors that affect the adaptation and adoption of cloud by companies. Identifying these factors is required for better understanding of cloud computing to accept or reject it. To understand and analyze the effect of these factors on cloud computing, we need to use a technology acceptance model. In this research according to the conducted studies about companies adoption with cloud and as well as interview with experts who are often from cloud service providers and IT service provider companies, we tried to identify these factors and finally using technology acceptance model, a new and suitable model was provided to adopt with cloud computing. In this model, the relationships between the factors have been studied in a way that the effect of them on each will be recognized well.
    Keywords: Adoption, DEMATEL, Cloud Computing, Technology acceptance model
  • Abbas Hoseini * Pages 45-54
    This paper seeks to capture the potentials and implications of Berger's cultural theory in policy making. According to Berger's view that the three processes of externalization, objectification, and internalization form the dialectic of culture, one can explain the dialectics of these contradictory propositions through a series of logical trends. And cited them as the capacity and implication of Burger's cultural theory in the field of politics. These logical trends are: prototyping, institutionalization, socialization, and legitimacy. The results of the present study show that language and prototype is a capacity that explains the externalization in the field of policy-making, institutionalizing the capacity of objectification in the field of politics, and socializing and legitimizing policies also from internalization capacities Are. From the Bergger's point of view, the success or failure of policy-making is the coordination and disorientation of these capacities in this dialectical cycle.
    Keywords: &quot, Policymaking&quot, &quot, Cultural Theory&quot, &quot, Peter Burger&quot, &quot, Institutionalization&quot, &quot, Socialization&quot _
  • Ali Estaji, Mahdi Roayaei *, Ahmad Mohammadi Pages 55-73
    In today's world, the importance of communication and especially the use of cyberspace is enormous, So that it is called as a strategy for development. Although there is controversy in the economy about the impact of the Internet and new technologies, however due to the predominance of positive economic effects on its negative effects, most developed and developing countries, most countries seek to increase access of public and economic institutions to broadband technology. World experiences show that the impact of broadband on the parameters of macroeconomic development is higher than the other ICT development indices. In fact, ICT is one of the bases for the development of new technology and development of this sector in most countries have considered as a basic objective of economic policy. Also many countries plan to establish projects and infrastructure, to improve their economy from the economy of specific resources, to the knowledge-based economy; so that they can also benefit from the positive effects side. Therefore, this study tries given the experience of the leading countries in broadband technology, explain the qualitative and quantitative effects of the economic impact of this technology.
    Keywords: Broadband technology, Economics, Quantitative, qualitative analysis, ICT, Knowledge-based economy
  • S.Abbas Ebrahimi, Sara Abedi Kooshki * Pages 75-82
    The Punctuated-Equilibrium theory is originated from the evolution theory of a variety species. Creature’s evolution is a slow and timely process that has been going on for a long time. In a Punctuated-Equilibrium pattern, a radical change may occur initially in response to environmental conditions, and then, gradual changes occur in different parts of the organization for more adaptation and compatibility over time. Sometimes, incremental changes in the organization are not sufficient indeed, and the organization does not achieve its goals through these small changes. In this case, the organization feels the need for radical changes. Since the main objective of this research is to examine policy-making based on the Punctuated-Equilibrium model, the first step is to examine the basics, theoretical foundations, and how the Punctuated-Equilibrium emerges, and the scientists› ideas will be analyzed in this regard. Then, policy-makings based on the equilibrium model in educating organizations will be cited and their results will be examined. Ultimately, some limitations of Punctuated-Equilibrium research in organizational decisionmaking processes will be briefly mentioned.
    Keywords: Policy, Punctuated Equilibrium, Evolution
  • Javad Mashayekh * Pages 83-103
    Drawing on institutional theory, we examine how institutions have influenced technology development trends in the U.S. since the mid-19th century. Based on an inductive analysis of the history of technology development and corporate R&D, we show that both formal and informal institutional rules and constraints played a role in the initial rise of markets for technology, their decline during the early-20th century, and their eventual return at the end of the 20th century. We also find that formal and informal institutions influenced the widespread adoption of in-house R&D labs during the mid-20th century. Our study integrates insights from both the economics and sociology branches of institutional theory. This perspective is particularly useful to analyze historical phenomenon and shifts in trends across long time periods.
    Keywords: R&D, Technology development mode, Institutional theory, Informal norms, Formal constraints